De reken methode

Rekenles.com gebruikt een rekenmethode die waarschijnlijk anders is dan u op school geleerd heeft. We gebruiken de zogenaamde van-links-naar-rechts methode. Met deze methode kunt u alle gangbare bewerkingen uitvoeren, zoals optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen.

Met de methode op deze site kunt u alle sommen eenvoudig en snel uit uw hoofd uitrekenen. Dat is iets anders dan een truc: rekentrucs kunt u alleen gebruiken met bijzondere sommen.

Meer uitleg

Op deze website gebruiken we de methode van het van links naar recht rekenen. Maar wat is dat eigenlijk? Het is boven alles een ele eenvoudige en natuurlijke manier van rekenen. De essentie van deze methode is dat je de bewerking (delen, optellen, aftrekken, vermenigvuldigen) begint bij het meest linkse cijfer. Dat kunnen we het beste laten zien met een voorbeeld:

Voorbeeld: 22 + 67 (van links naar rechts)

22 + 60 = 82 (begin links, met de 6 van 60)
82 + 7 = 89 (werk naar rechts, tel de 7 van 67 op)
89 = antwoord.

Waarom van links naar rechts?

De meest belangrijke reden om van links naar rechts te rekenen is omdat je getallen van links naar rechts leest en uitspreekt. Omdat je bij hoofdrekenen vaak een aantal stappen moet onthouden, gaat dat makkelijker wanneer je dat kunt doen in de volgorde waarop je de getallen uitspreekt. Als je op papier rekent kies je voor de van rechts naar links methode (d.w.z. je begint bij het meest rechter en dus het kleinste getal). Maar als je snel wilt rekenen, kun je dat beter uit je hoofd doen. Opschrijven kost namelijk relatief veel tijd! En als je het uit je hoofd doet, is het van links naar rechts een stuk enevoudiger.

Rekenles.com 2024 ©